بازار جهانی کود کشاورزی ایران با ظرفیت صادراتی انواع کودهای شیمیایی، آلی و زیستی خواستگاهی را در بین کشورهای تولید کننده محصولات کشاورزی دارد که این خود دلیلی بر کفیت بالا و تنوع زیاد و بکارگیری دانش در این زمینه می باشد. هرچه رشد جمعیت تراز مثبتی را داررا باشد مصرف محصولات کشاورزی نیز سیر صعودی خواهد داشت. البته لزوماً کشورهای تولید کننده محصولات غذایی ماند برزیل که جزو بزرگترین کشورها در زمینه محصولات کشاورزی است در خصوص تولید کود فعالیت قابل توجهی نداشته بلکه واردات بسیاری در بحث کود و سم داشته است.
بازار جهانی کود کشاورزی یک بازار بسیار بزرگ و پویاست که در آن بیش از ۱۸۰ کشور از سراسر جهان، کودهای مختلف خود را تولید، فروش و صادر می کنند. در این بازار، کشورهای مختلف به دنبال تأمین نیازهای خود از کودهای کشاورزی هستند و در عین حال، به دنبال صادرات کود به سایر کشورها نیز می باشند.
ایران نیز یکی از کشورهایی است که در بازار جهانی کود کشاورزی حضور دارد. با توجه به وجود منابع طبیعی فراوان و خاک حاصلخیز در این کشور، تولید کودهای مختلف در ایران به صورت گسترده انجام می شود. علاوه بر تولید، ایران نیز از صادرکنندگان کود به کشورهای دیگر است و در این حوزه با کشورهایی مانند هند، چین، ترکیه و روسیه رقابت می کند.
از محصولات کودی تولیدی در ایران می توان به کود آلی، کود شیمیایی، کود نانو، کود ارگانیک، کود سمی، کود بیو، کود بیوچار و کود مایع اشاره کرد. این محصولات از طریق شرکت های تولید کننده و نمایندگی های فروش در بازار کشور و جهانی به فروش می رسند.
تامین کننده های کود
در کشور تولید کننده های زیادی هستند تا محصولات خود را در بازار جهانی کود عرضه کنند. از شرکتهای تولید کننده با بیش از 40 سال قدمت تا شرکتهای دانش بنیان و پتروشیمیها چه در بخش خصوصی و چه در بخش دولتی. کود تنوع زیادی دارد که هریک مزایا و معایبی را دارد. بهمین منظور به دسته های گوناگونی تقسیم بندی میشوند.
انواع کودهای کشاورزی
کود های کشاورزی تولیدی جهت عرضه در بازار جهانی کود شامل موارد زیر است:
- کودهای شیمیایی
- کودهای آلی یا ارگانیک
- کودهای بیولوژیک یا زیستی
اقتصاد جهانی
اقتصاد جهانی بعد از مواجهه شدن با بحران در سال 2008 که دچار رکود بی سابقه ای شد. این رکود تا سال 2015 همه کشورها را درگیر خود کرده بود. چشم انداز بازار جهانی کود به سناریو های مربوط به رشد اقتصادی بسته بود. در چشم اندازی که صندوق جهانی پول در آن سال منتشر کرد وضعیت تغییر شگرفی را تجربه می کرد. اقتصاد جهان از سال 2015 رو به بهبود بود. این بهبود به واسطه رشد کشورهای توسعه یافته بود.
چشم انداز اقتصاد کشاورزی
سازمان غذای جهانی توسط سازمان غذا و کشاورزی گزارشی منتشر کرد. در این گزارش میزان تولید برخی از محصولات کشاورزی تا سال 2014 بررسی شد.
جدول 1
تولید جهانی محصولات کشاورزی بر حسب میلیون تن
قیمت بازار جهانی کود
شاخص قیمت جهانی کود رد سال 2014میزان 15 درصد کاهش یافت. این میزان در سال 2015 کاهشی 1.5 درصدی دیگری نیز داشت.
تقاضای بازار جهانی کود
میزان تقاضا برای کود در سال 2014بیش از 184 میلیون تن بود. این میزان به حدود 186 میلیون تن در سال 2015 افزایش پیداکرد. میزان افزایش رقمی معادل 1.6 درصد رشد را داشت. با احتساب این نرخ تقاضا، پیشبینی رقمی در حدود 199 میلیون تن در پایان سال 2019 دور از ذهن نیست.
نمودار مصرف در بازار جهانی کود
جدول تقاضا در بازار جهانی کود
ظرفیت تولید بازار جهانی کود
کل ظرفیت تولید کودهای کشاورزی که در بازار جهانی کود ارائه شد در سال 2014 بالغ بر 284 میلیون تن بود. از این میزان مقدار 240 میلیون تن در بازار جهانی کود عرضه شد. در سال 2015 ظرفیت تولید 2.9 درصد و عرضه با 1.6 درصد رشد داشته اند.
جدول عرضه در بازار جهانی کود
وضعیت ایران
موسسه پژوهشهای برنامهریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی طی گزارشی از الزام افزایش تولیدات کشاورزی به منظور رفع نیاز کشور به مواد غذایی خبر داد. از جمله راههای افزایش تولیدات :
- افزایش استفاده از منابع و نهاده ها
- توسعه فن آوری های جدید
- افزایش حاصلخیزی و عملکرد در واحد سطح
با توجه به روند رو به رشدمصرف کود در دنیا و راه اندازی واحدهای پتروشیمی و توسعه آن در بخش خصوصی و دولتی پیش بینی میشود که ایران در این مقوله تاثیر گذار باشد.
فعالیت دولت
برغم وجود تکالیف واگذاری 90 درصد تدارکات تولید و توزیع رادارد.10 درصد مابقی به عهده بخش خصوصی می باشد. بر اساس گزارشات سازمان خاروبار و تائیدیه فائو مصرف کود در ایران نسبت به میانگین جهانی رتبه پایینی دارد. همچنین بدلیل موارد گوناگون مصرف نامتناسب کود در کشور بسیار زیاد است.
در ایران تأمین و توزیع کودهای کشاورزی به شرکت خدمات حمایتی کشاورزی سپرده شده است. سیاستها در توزیع و تولید کودها تاکید بر واگذاری تصدی های دولتی به بخش غیر دولتی دارد.
اثر شرکت های کود در توسعه محصولات کشاورزی
دسترسی به محصول کشاورزی با کیفیت در نظام کشاورزی غیر پایدار امری غیرممکن است. کارکرد شرکت های کود در ایجاد بستر مناسب کشاورزی بسیار ضروری است. توسعه کشاورزی در کشورهای آمریکا و کانادا مرهون شرکت های کود و خدمات کشاورزی است. اغلب شرکت های بزرگ کود در دنیا در قاره آمریکا مستقر می باشند. این شرکت ها غلاوه بر پاسخگویی به نیاز بازار داخلی خود بازار صادرات را در اختیار دارند. در کنار آنها شرکت های کود روسیی نیز در بازار های جهانی حضور دارند. این شرکت ها علاوه بر تولید و توزیع انواع کودهای شیمیایی در سراسر دنیا بطور غیر مستقیم بر روی توازن عرضه و تقاضا در نظام غذایی دنیا تاثیر گذار می باشند.
استفاده کشاورزان از کود
مصرف خاک مرغوب و آب سالم عناصر اصلی تضمین سلامت محصول در کشاورزی می باشد. مصرف سموم و کودهای شیمیایی بر افزایش محصول و درامد کشاورزان موثر است. در سالهای اخیر افزایش جمعیت و کمبود آب استفاده بی رویه از کود و سم را افزایش داده است. درواقع جنبه درآمدزایی بر سلامت کشاورزی تاثیر سوئی داشته است. نگرانی های جامعه از این موضوع نهادهای کشاورزی را بر کنترل مصرف کود الزام کرده است.
تهیه کود از بازار جهانی کود
در سالهای اخیر با گسترش کشاورزی تقاضا در بازار جهانی کود افزایش چشم گیری داشته است. مصرف کنندگان نیاز بیشتری به کود احساس کردند. تولید کنندگان سودآوری را برای بقا لازم می دیدند. عده ای با سوء استفاده از وضع موجود اقدام به تولید و توزیع کودهای بی کیفیت نمودند. با توسعه صنعت کشاورزی و فعالیت شرکتهای معتبر در امر توزیع مناسب در بازار و ارائه مشاوره در مصرف کودها این گونه نگرانیها برطرف شده است. شما میتوانید از طریق راههای ارتباطی که در این صفحه اعلام شده به راحتی محصول مورد نظر خود را تهیه کنید و با اطمینان خاطر استفاده کنید.
Originally posted 2019-09-11 13:25:36.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.